Bakkerij Van Otten Enter

Eric: ‘Het vrije winkelen past veel beter bij de huidige tijd’

Als klein kereltje bakte Eric van Otten in alle vroegte zelf zijn broodjes om mee naar school te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 1990 in het familiebedrijf stapte. In 2023 bestaat Patissier en Broodspecialist van Otten 95 jaar.


Het bedrijf werd door opa van Otten gestart in 1928 en in 1960 stapten de ouders van Eric in het familiebedrijf. Eric: ‘In 1990 hebben mijn vrouw Irma en ik het bedrijf overgenomen en sindsdien is de eerste winkel in Enter verhuisd en zijn er nog vier winkels bijgekomen in Rijssen, Wierden, Almelo en Borne. Het bakkersvak heeft me altijd erg aangetrokken. Het is een mooi beroep vol dynamiek, waarin je maar kunt blijven doorgaan met het bedenken en maken van producten. Met kwalitatief goede grondstoffen steeds weer innoveren maakt dit werk interessant en mooi.’

Verhuizing bakkerij

Vijf jaar geleden werd de bakkerij achter de winkel in Enter te klein om alle winkels te kunnen bevoorraden. Eric: ‘We zijn toen met de bakkerij naar het industrieterrein verhuisd en dat heeft zowel voordelen als nadelen. Het grote voordeel is dat we onze ervaring hebben benut om die bakkerij efficiënt in te delen, waardoor het er heel prettig werken is. Maar de interactie met je klant vanuit de bakkerij erachter ben je dan wel kwijt.’

Nieuwe winkel in Enter

Op 22 november 2022 werd de vernieuwde winkel in Enter geopend. Van de vijf winkels is dit de eerste winkel die Eric samen met Infrashop heeft verbouwd. Eric: ‘We zijn in deze winkel meegegaan in de filosofie van Infrashop, waarbij de klant op eigen gelegenheid winkelt en niet in de rij hoeft te wachten op zijn beurt. De dames achter de toonbank hadden het hiervoor vreselijk druk en de klant stond te niksen tot hij aan de beurt was. Om vervolgens nog te bedenken wat hij nodig had, terwijl de druk van de rij erachter groeide. Ik denk dat ik 10 jaar geleden nog niet zover was, maar dat vrije winkelen, waarbij iemand die haast heeft snel af kan rekenen en iemand die alle tijd heeft lekker rond kan kijken, past veel beter bij de huidige tijd.’

Andere manier van werken

Die andere insteek was voor het team in Enter wel even wennen. Eric: ‘We kregen voorafgaand aan de opening een training van Infrashop: wat is er anders en hoe gaan we het nu doen? Dat heeft ons echt geholpen. Voorheen werd een klant van A-Z door één van onze medewerkers begeleid, nu hebben de medewerkers een andere rol en andere taken. Dat was in het begin goed met elkaar afstemmen. We hebben dan ook veel overleg gehad over waar we tegenaan liepen en hoe dat beter kon, maar inmiddels is iedereen helemaal gewend. Ook onze klanten zijn gewend. We krijgen zelfs te horen dat deze winkel een aanwinst is voor het dorp. Dat is een ontzettend mooi compliment!’

Onderscheidend

Met zijn bedrijf wil Eric uitzonderlijk mooie producten voor een betaalbare prijs maken, met mensen die plezier hebben in hun werk. ‘Die producten zijn nu door de routing in de winkel allemaal even goed zichtbaar, voordat onze klanten bij de kassa komen. Waar we nog wel aan werken is hoe we nog meer zichtbaar kunnen maken dat onze producten echt puur natuur zijn. Dat we niet werken met kunstmatige grondstoffen bijvoorbeeld is voor ons heel logisch, maar lang niet alle klanten weten dat.’

Samenwerking

De samenwerking met Infrashop verliep volgens Eric heel natuurlijk. ‘Wat wij belangrijk vonden en vinden is dat de winkel sfeer uitstraalt en een soort huiskamergevoel geeft. De warmte die we wilden overbrengen is, mede door het gebruik van natuurlijke kleuren, heel goed in het totaalconcept meegenomen, waarbij hun filosofie over de klantbeleving goed tot zijn recht komt. Als ik morgen weer een winkel ga verbouwen zou ik het weer zo doen, want wij zijn heel tevreden. Maar we moeten natuurlijk ook goed kijken wat de markt wil en dat kan over een paar jaar weer anders zijn.’

Resultaten

Het is voor Eric lastig om de resultaten te vergelijken met vorig jaar. ‘Simpelweg omdat er het afgelopen jaar veel gebeurd is. De coronatijd was voor onze winkels een goede tijd, maar nu met de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne merk ik ook dat mensen voorzichtiger zijn met hun uitgaven. Toch zie ik wel dat deze nieuwe winkel in Enter het, in vergelijking tot mijn andere vier winkels, heel erg goed doet en dat we ook meer klanten in de winkel hebben. Ik ben dan ook positief gestemd voor als de wereld weer genormaliseerd is. De uitstraling van de winkel, als je er van buitenaf naar kijkt, is ook heel uitnodigend. In alle opzichten is deze winkel geworden wat we ervan verwacht hadden.’

Gerelateerd